Skip to content

Colosseum - En Spelpodd Posts

Avsnitt XIII – Grottäventyr och mugglare

Leave a Comment

Avsnitt XIII – Grottäventyr och mugglare

 
 
00:00 / 01:48:50
 
1X
 

Har du någonsin kämpat med att få vanligt folk att förstå storheten med vår fantastiska hobby? Sloknar intresset redan efter fem minuters regelgenomgång? Ingen fara, häng med in i Colosseum och får våra bästa tips och tankar kring att spela med de oinvigda!

Hör också Siavashs tankar om card craftern Mystic Vale, Arashs sambomys med Raptor och Niklas omgång med klassikern Agricola.

I veckans recension tar vi en närmare titt på dungeon crawlern Legends: Untold och frågar oss hur abstraktifierat ett tematiskt spel får vara egentligen.

Självklart bjuder vi också på nyheter, senaste inköp och en hel drös med helt felaktiga profetior om hur Game of Thrones skulle sluta.

Väl mött i Colosseum!

XII – Mordgåtor och tronkamp

Leave a Comment

XII – Mordgåtor och tronkamp

 
 
00:00 / 01:41:16
 
1X
 

Säsong åtta av världens bästa fantasyserie är igång och det kan omöjligt undvikas att diskuteras! Vi berättar om vår relation till serien och vad vi tycker om brädspelen som släppts på licensen.

I avsnittets recension tar vi på oss snutkläderna och tar oss an mord och storslagna konspirationer i Detective: A Modern Crime Board Game.

Ni får höra om Sias bestyr i Chaos in the Old World, Niklas mugglarmys i Celestia och Arashs äventyr i Robinson Crusoe: Adventures on the Cursed Island.

Ni får även nyheter och kickstarteruppdatering så häng med in i Colosseum!

Avsnitt XI – Komplexitet och baktrubbel

Leave a Comment

Avsnitt XI – Komplexitet och baktrubbel

 
 
00:00 / 01:21:26
 
1X
 

Då var det dags igen att dra på sig gladiatorharnesken och besöka Colosseum! Denna gång berättar vi om Arashs och Siavashs äventyr i alperna och Niklas sjuktillstånd.

Bland spelade spel får ni höra om varför Sia inte tror att Deadwood 1876 skulle passa Niklas, Arash berättar om det mysiga casualspelet Escape from the Dark Castle och Niklas blir tvungen att medge att världen kommer förgås då han misslyckats att rädda den i Eldritch Horror.

Med avsnittet lanserar vi även vår Patreon-sida där vi ödmjukast ber om ditt stöd för att göra podden ännu bättre!

Sedan efter nyheterna gör vi en djupdykning i det semiabstrakta duellspelet War Chest och här går betygen verkligen isär!

Till sist ger vi våra tankar om komplexitet i spel. Vad det innebär och vilken mängd och typ av komplexitet vi föredrar!

Så kliv in i Colosseum och njut av en värld av brädspel!

Avsnitt X – Relationer och Rymdförräderi

Leave a Comment

Avsnitt X – Relationer och Rymdförräderi

 
 
00:00 / 01:26:18
 
1X
 

Vi är tillbaka med ett fullspäckat avsnitt roll-, kort-, och brädspelsgodis!

I detta comeback-avsnitt berättar vi om våra rollspelsäventyr både i Coriolis och Symbaroum och ger en kort presentation av karaktärerna där. Siavash och Niklas berättar om spel som funkar tillsammans med någon du tycker om och befäster det med en studie om ämnet.

Vi snackar självklart om alla nyheter du behöver veta om i spelens värld! I februari har vi hunnit få lite perspektiv och sammanfattar 2018 och berättar om vad vi ser fram emot med spelåret 2019!

Arash snackar om tvåspelar dungeon crawlern Claustrophobia 1643 innan vi djupdyker i avsnittets recension av rymd semi-coop-spelet Nemesis.

0:00:00 Intro
0:00:55 Allmänt snack
0:13:00 Spelåren 2018 och 2019
0:26:20 Senast spelat (7 wonders duel, Dominion och Claustrophobia 1643)
0:35:46 Nyheterna
0:58:40 Recension Nemesis

Avsnitt IX – Jultider och rymdriddare

Leave a Comment

Avsnitt IX – Jultider och rymdriddare

 
 

00:00 / 01:25:43
 

1X

 

Välkommen till Colosseum-podds julspecial. Äntligen är väntan över!
I detta avsnitt pratar vi Awaken realms och deras framgångar med Nemesis och kommande Tainted grail: fall of Avalon.
Vi snackar om vintern, skidåkning, alla spel vi spelat sedan sist och hur vi egentligen lärde känna Niklas Brandt när allt begav sig.
Du får ett lång och matigt nyhetssegment och slutligen, I Nyhetens Behag, kommer recensionen du suktat efter: Keyforge! är hypen för en gångs skull berättigad? Lyssna och lär.
Väl mött i Arenan!
Intro: 00.01
Månadens Hype: 00.09.18

Spelat sen sist: 00.17.49

Nyheterna: 00.31.48

Nyhetens Behag: 00.58.21
Outro: 01.25.07

Avsnitt VIII – Finbesök från Gamla stan

Leave a Comment

Avsnitt VIII – Finbesök från Gamla stan

 
 

00:00 / 02:16:52
 

1X

 

I detta avsnitt får vi finbesök från ingen mindre än David från Science fiction bokhandeln i Gamla stan. Som inköpare har David en unik inblick i spelindustrin som han delar med sig av i avsnittet och vi är mycket stolta att få presentera den tävling vi har tillsammans med Science fiction bokhandeln!. Här får ni höra om allt från Arashs planer på Sagan om Ringen BDSM fan fiction till Niklas upptåg i Red Dead Redemption. Siavash pratar om hur Cthulu besatt hans plånbok genom Arkham Horror LCG. Niklas berättar om sin spelhelg med det tematiska eurospelet Anachrony och ett försvarstal för spelet som ingen tycker är bra förutom just Niklas: Fool’s Gold!

Vi kör även en djupdykning i Davids insikter om hobbyn och pratar här om vilka produkter han ser går bra och vilka trender han ser i försäljningen. Var uppmärksamma här för i samarbete med Science fiction bokhandeln har vi en tävling i avsnittet som David berättar om i detta segment. Var med i tävlingen för din chans att vinna succéspelet Rising Sun från CMON games!

I avsnittets recension gör vi en djupdykning i Too Many Bones: Undertow som är en stand-alone expansion till en av poddens favoritspel!

00:01:15 intro
00:09:15 populärkulturella inköp
00:18:10 Vilka spel vi har spelat senast
00:43:00 Spelnyheterna
01:09:21 Dagens tema: Science fiction bokhandeln och tävling!
01:49:02 Nyhetens behag

Avsnitt VII – Fredagskväll, vin och mysmisär

Leave a Comment

Avsnitt VII – Fredagskväll, vin och mysmisär

 
 

00:00 / 01:16:09
 

1X

 

I detta avsnitt introducerar vi kapitalismen i och med det nya segmentet: månadens populärkulturella inköp. Som vanligt får du senaste tidens nyheter förpackade i lagom digesterbara soundbites. Nyhetens behag blir i detta avsnitt det vida diskuterade, och i vissa kretsar närmast kontroversiella, This War of Mine.

Avslutningsvis besvarar Colosseum lite korta frågor kring spel och hobbyn i stort. Lite lär-känna-dina-favoritpoddare kan man nästan kalla det.

Väl mött i Arenan!

0:00 Intro
09:20 Månadens populärkulturella inköp
17:05 Vad har vi spelat sen sist?
29:07 Nyheterna
44:54 Nyhetens Behag
1:03:31 Avsnittets tema; kortfrågor.
1:15:37 Otro

Avsnitt VI – Tillbaks i Stan

Leave a Comment

Avsnitt VI – Tillbaks i Stan

 
 

00:00 / 01:24:09
 

1X

 

Sommaren är över säger någon sur gubbe och fnyser lite, vad gör det tänker du!? Hösten är ju brädspelssäsong och det finns ju dessutom ett nytt avsnitt av Colosseum ute!

Vi återvänder med rykande färska recensioner, tankar och diskussioner! Vi berättar om vår tid på spelloppisen i Stockholm, upplevelser från sommaren och om den kommande hösten innan vi drar vidare till avsnittets hype!

I senast spelat berättar Niklas om det hajpade Root, Sia om deckbuildern Tyrants of the Underdark och Arash om The Fox in the Forest som visar sig vara ett grymt sambospel.

Sedan drar vi lite nyheter innan vi gör en djupdykning i arenaspelet The Stonebound Saga.

Avsnittet avslutas med att vi frågar oss: vad fan är grejen med Pandemic?

0:00:00 intro
0:00:50 Välkommen till avsnitt VI!
0:08:20 Avsnittets Hype
0:19:25 Senast spelat
0:33:05 Nyheterna med Sia!
0:55:04 Nyhetens behag: The Stonebound Saga
1:12:14 Vad fan är grejen med Pandemic

Avsnitt V – Nakna i Vasastan

Leave a Comment

Avsnitt V – Nakna i Vasastan

 
 

00:00 /
 

1X

 

Sommaren ligger stekhet ute och vad passar bättre då än ett rykande färskt avsnitt Colosseum i hörlurarna!?

I det här avsnittet berättar Arash om sina mysstunder med solospelet Nemo’s War, Sia gör liknande ubåtsresa men ändå motsatsen i Captain Sonar och Niklas berättar om att det visst går att kombinera VM med spel genom Secret Hitler.

Under nyheterna berättar vi om gigantiska miniatyrer, nedlagda storspel och mycket mer!

I avsnittets första intryck berättar vi om coop-spelet Spirit Island som får väldigt blandade poäng när vi recenserar det.

Avslutningsvis ger vi våra tankar om omspelbarhet och dess betydelse för ett spels kvalitet.

Så häng med in i Colosseum!

 

Hålltider:

0:00:00 Intro

0:01:40 Välkommen till avsnitt V!

0:08:00 Avsnittets Hype

0:17:50 Senaste Spelat

0:37:23 Nyheterna med Sia!

1:03:02 Nyhetens Behag

1:29:00 Dagens tema: Omspelbarhet

 

Colosseum IV – Klimakterisk Ambiance

Leave a Comment

Colosseum IV – Klimakterisk Ambiance

 
 

00:00 / 01:44:44
 

1X

 

Var hälsad tillbaka in i Arenan. I detta mycket speciella avsnitt är vi gästade av Andreas Lundström från AP-podden Tärningen är Kastad.
Vi diskuterar tärningsrullande i Too Many Bones, hur lång tid det tar att sätta upp ett omålat War of the Rings och hur obehagligt det kan vara med folk som bara är lite för bra på att luras i social deduction-spel.
Vi filosoferar högt och lågt huruvida vi egentligen gillar miniatyrer i våra bräd- och rollspel, och slutligen tar vi oss an avsnittets huvudfråga: hur skapar man bra ambiance kring spelbordet. Andreas bidrar här med lite smakprov från sin egenkomponerade musik, och för er som följer hans podd släpps även lite nyheter inför framtiden.
Väl mött i Colosseum!
Intro: 01:32
Hype 16:30
Senast spelat: 25:20

 

Nyheterna 44:42
Vad fan är grejen med miniatyrer? 59:07
Tema: Ambiance 01:15:30
Månadens Kickstarter 01:36:00